Nytpä pyydänkin apua teiltä lukijoilta! Joulun lähestyessä tajusin, että jossain vaiheessa lähivuosina täytyy varmaan aloittaa tuon lapsiraukkamme uskonnollinen kasvatus. Minä ja mieheni emme itse kuulu mihinkään uskonnolliseen ryhmään, mies on tiukka ateisti, itse olen sellainen leppoinen agnostikko. Valmistuin maisteriksi uskontotieteestä ja erilaiset maailman uskonnot ovat aina kiinnostaneet itseäni. Omassa lapsuudenperheessäni ei juuri koskaan puhuttu uskonnollisista kysymyksistä ja koen, että kaipasin sitä lapsena. Olisin tarvinnut enemmän työkaluja elämänfilosofisten kysymysten käsittelyyn.

Voi toki olla, että oma tyttäreni ei kiinnostu uskonnollisista kysymyksistä sitten yhtään, mutta silloinkin koen, että erilaisten uskonnollisten traditioiden tuntemus on ehdottoman tärkeää ihan vain yleissivistyksen vuoksi. Jotta voisi ymmärtää maailmaa ja ihmisiä on mielestäni tunnettava mahdollisimman laajasti erilaisia maailmankatsomuksia.

Siksipä kysyisinkin osaako joku teistä lukijoista suositella pienille lapsille suunnattuja filosofiasia tai uskonnollisia kysymyksia käsitteleviä lastenkirjoja? En etsi kovin tunnustuksellisia kirjoja, niitä varmasti löytyy paljonkin, vaan kirjoja, joissa ennemminkin kerrotaan ja kuvaillaan erilaisia traditioita, ei niinkään opeteta tiettyä uskontoa ainoana ja oikeana. 

Nuortenkirjoista muistan ainakin Catherine Clementin kirjan "Theon matka", joka oli lähes täydellinen kopio Josten Gaarderin "Sofian maailmasta", tosin niin, että filosofian sijaan kirjassa tarkasteltiin maailman uskontoja. Jotenkin muuten muistelisin, ettei tuo "Theon matka" ollut kirjallisilta ansioiltaan kovin kummoinen, toisin kuin "Sofian maailma", josta tykkäsin teininä kuin hullu puurosta. Mutta molempien kirjojen ideasta pidin paljon. Jotain samantapaista siis pienemmille lapsille?

Lapset ja nuoret ovat täynnä kysymyksiä, joten uskon, että tällaisille kirjoille olisi kovastikin tarvetta. Mutta onko uskonnollisten kysymysten käsittely silti jätetty tyynesti erilaisille uskonnollisille ryhmittymille itselleen? En tiedä. Toivottavasti joku lukijoista tietää enemmän! Kiitos jo etukäteen vinkeistä!