1241964921_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Tunnustetaapa se tässä: minulla on selvästi heikkous erilaisiin elämänparannusoppaisiin. En hullaannu joka kevät tai kuukausi jostakin uudesta, mutta ihan vähän haaveillen hullaantuvani. Olen sen verran dramaattinen ihminen, että jokin siinä ajatuksessa houkuttaa: Jospa NYT alkaisi uusi elämä! Nyt en enää ikinä syö jätskiä! Tästä lähtien lenkkeilen joka aamu neljältä! Rakennan olohuoneen nurkkaan sellaisen hyllykön, jossa on oikea lokero jokaiselle talosta löytyvälle lippuselle ja niin elämäni pysyy ylimaallisessa järjestyksessä AINA!!! Huomisesta lähtien joogaan ja meditoin ja kasvaton omat luomuporkkanani kylpyammeessa! Ostan laatikollisen meikkejä, opettelen hienon seksikkään usvaisen silmämeikin ja läträän sen naamaan IHAN JOKA aamu! Menen manikyyriin! Ostan sykemittarin! Rakennan parvekkeelle kasvihuoneen ja muutan maalle! Menen pilates-tunnille ja innostun hulluna, opiskelen pilates-ohjaajaksi ja muutan Hollywoodiin diivojen treenaajaksi! Tutustun Äiti Ammaan! Ihan varmasti teen kaiken tämän, kunhan vain ensin löydän sen juuri minulle sopivan raamatun, joka muuttaa elämässäni IHAN KAIKEN!!! (huutomerkki! vielä yksi! aaltoja! vielä kerran!!!)

Näin.

Tiedän, etten ole tämän ongelmani kanssa yksin. Juuri tällä toiveella myydään suuri osa maailman humpuukista. Lehdet esittelevät juuri näitä sankareita, jotka ovat repäisseet itsensä irti menneestä ja kääntäneet suuntaa dramaattisesti: Nokian pomo jätti mammonan ja opiskeli itsensä sairaanhoitajaksi, nuori kaunis mallityttö muutti Intiaan luostariin, iskelmätähti jätti miehensä, jonka kanssa oli vielä edellisen viikon lehdessä pussaillut. Muutoksen tulee olla dramaattinen ja huikea, jotta varmasti ostamme lehden.

Ja tietenkin myös kaikki se maailman roina! Onkohan olemassa yhtään ainoaa ihmistä, joka ihan oikeasti uskoo, että maskara pidentää silmäripsiä 76,5%? Mutta samalla uudistumisen vimmalla sitäkin mönjää myydään.

Me innostumme, koska sisäämme on rakennettu draaman taju, joka vaatii juuri tätä. Haluamme nousta tuhkasta kuten kaikki vanhojen myyttien jumalat, Hollywood-elokuvien ja kansansatujen sankarit, kuten se veljessarjan nuorin ja hyljeksityin talonpoika, joka kukistikin jättiläisen ja voitti prinsessan. Yliopistossa opetettiin, että ihminen on narratiivinen eli tarinoita kertova eläin. Jossain geeneissämme tykyttää vuosituhansia vanha tarina ja me haluamme rakentaa oman elämäntarinamme samaan malliin. Ja koska valtaosassa hyviä tarinoita jyllää tuo tietty dramaattinen muutos tarvitsemme mekin sitä. Alitajuntamme tuntee Aristoteleen runousopin ja kolminäytöksisen draaman kaaren, vaikka emme olisi niistä koskaan kuulleetkaan. Yritä siinä sitten pyristellä geenejäsi vastaan ja pysytellä viileänä kun kirjakauppaan ilmestyy uusi elämäntapaopus!

Tämän tilityksen jälkeen mainostankin sitten Jo Salterin kirjaa "Energiaa!" Tämä varmasti auttaa ja muuttaa arjessani kaiken sekä tekee elämästäni 82,35% pidemmän, leveämmän, hekumallisemman ja valaistuneemman. Suosittelen! Tämän jälkeen mikään ei ole kuin ennen!