Nyt se on tapahtunut, ajattelin, nyt olet keskellä tarinaa niin kuin aina olet toivonut ja se on kammottavaa. Kirjasta luettuna pelko maistuu aivan erilaiselta. (suom. Marja Kyrö)

 

Tätä kirjaa en olisi varmastikaan lukenut ellei se olisi löytämäni bookcrossing-kirja. Tykkään bookcrossing-ideasta niin paljon, että sen varjolla luen iloisesti niitäkin kirjoja joihin en muuten olisi törmännyt. Ei Cornelia Funken "Mustesydän" toki täydellisen huono ollut, mutta hieman liian lasten-fantasia-kirjallisuutta makuuni. 

Tarina kertoo kirjansitojasta, jolla on kyky lukea hahmoja esiin kirjoista, muuttaa heidät lihaksi ja vereksi meidän maailmaamme. Kertojana toimii kirjansitojan nuori tytär, joka seuraa isäänsä seikkailuihin, joissa riittää hirviöitä, salaisuuksia ja paljon kirjoja. Parasta tarinassa olivatkin kenties ne jokaisen luvun alkuun kirjatut lainauksen kirjallisuuden klassikoista. Funke on selvästi itse suuri kirjojen ystävä ja kirja vilisikin viitteitä toisiin kirjoihin. Toisaalta tuntuu, että tämän tyyppisiä tarinoita rakkaudesta kirjoihin löytyy tänä päivänä jo useita (mm. "Kolmastoista kertomus") ja joskus tulee mieleen sellainen ilkeä ajatus, että kirjailijat muita kirjoja kehumalla kalastelevat omallekin kirjalleen lisäpisteitä. Jos joku kehuu minun lempikirjaani niin enkö muka heti tunne yhteenkuuluvaisuutta tuon ihmisen tai hänenkin tarinansa kanssa?

Niin tai näin, olisin varmaankin nauttinut tästä kirjasta lapsena, nyt olisin suosiolla jättänyt sen viidestäsadasta sivusta ainakin puolet pois. Niin ja masennuin kyllä hieman kun kuulin, että tämä kirja olikin vasta trilogian ensimmäinen osa. Seuraavat osat saavat kyllä jäädä suosiolla lukematta. Kirjasta on muuten tehty elokuvakin, mukana Helen Mirren ja kaikkea. Sen voisin varmasti katsoa, jos se jostain joskus löytyy.

Seuraavalla kerralla Suomessa piipahtaessani täytyy etsiä tälle bookcrossing-kirjalle sellainen paikka, josta joku fantasiaa rakastava teini sen helposti löytää.