Tiedättekö te mikä on lukukoira? READ eli Reading Education Assistance Dog auttaa lukemaan opettelevia tai lukihäiriöisiä lapsia (ja toisinaan aikuisiakin) lukemaan. Lukukoira on koulutettu ja ammattilainen siinä missä muutkin avustajakoirat. Se kuuntelee tarkasti ja arvostelematta, kun sille luetaan. Se ei kritisoi eikä korjaa lukijan virheitä, vaan on luotettava ja  läsnäoleva kuulija kaikentasoisille lukijoille.

Suomessa ainakin Sellon kirjastosta löytyy oma lukukoira, nimeltään Börje. Aivan syötävän suloinen Börje vierailee toisinaan myös Entressen kirjastossa. Lisätietoja sekä Börjen aikataulut löytyvät Börjen omasta blogista täältä.

Börjen sivuilta on myös seuraava lainaus, jossa Börjen omistaja ja kouluttaja kertoo lisää ajatuksista lukukoiruuden takana:

 

"Idean ydin on siinä, että Börjelle kelpaa millainen lukeminen vain. Vaikka olisi ässävika, ärräsorahdus, änkytys, sana- ja tavusekoilua, hidasta tai liian nopeaa, kaikki on positiivista lukemista. Kyse on luottamuksesta Börjen ja lukijan välillä. Lukijan lukutaito, itsevarmuus ja esiintymistaitokin kasvaa hiljaa hiipien lukukoiran avulla."

 

Itse olen aivan häikäistynyt tällaisesta ihanasta ideasta!

(Heti teki mieleni varata oma aika Börjelle, vaikken lapsi olekaan ja ääneen lukeinenkin sujuu jo ihan mallikkaasti…)