Jaahas, Uskontotieteen laitoksella on tänä keväänä ihanalta kuulostava luentosarja: "Uskonto rikoskirjallisuudessa". Höh, ihan epistä! Miksei tuollaista ollut silloin kun minä siellä opiskelin? Onkohan se muuten DaVinci-koodin innoittama kurssi? Pitäisiköhän mennä kuuntelemaan ihan vain huvikseen?

Joskus kauan sitten muuten luin tenttikirjana muistaakseni kirjan nimeltä "Kuka Jeesus?" josta jäi mieleen lähinnä Olli Seppälän artikkeli elokuvien Jeesus-metaforista. (Itseasiassa juuri nyt löysin Seppälän kirjan nimeltä "Vapahtajia valkokankaalla - Jeesus-hahmo elokuvassa", jossa asiasta varmasti enemmän.) No, sen mukaan melkeinpä mikä tahansa elokuvan sankari voidaan nähdä Jeesus-hahmona. Esim. "Terminator 2" on täydellinen Jeesus-leffa, jossa robotti jo kuolee ja silti herää henkiin pelastamaan maailman ydinsodalta. Niin ja uhraa tietysti lopussa itsensä. No jaa, sen artikkelin mukaan Jeesuksia vilisee valkokankaalla niin ettei sinne oikein muita mahdukaan. Tai sitten Jeesuskin on vain yksi sankarihahmo muiden joukossa ja samanlaisia on ollut aina olemassa ja tulee aina olemaan.

Jossain toisessa tenttikirjassa (joka oli kyllä teologisen puolelta, että ehkä se siksi oli vähän outo) kerrottiin kaikista vanhoista Raamatun tarinoista ja legendoista joita löytyy läpi historian eri puolilta maailmaa kerrottuina siis ennen ja jälkeen Raamatun kirjoittamisen. Tieteellistä tutkimusta tekevälle tulisi ehkä mieleen, että tämä kuvaa sitä miten samanlainen kirja Raamattu on muiden vanhojen pyhien tarinakokoelmien kanssa, mutta tämän nimenomaisen kirjan kirjoittajien mielestä se voi yhtä hyvin olla todistus siitä miten Raamatun tarinat ovat niin tosia, että ne olivat olemassa jo ennen Raamattua. Todellinen todiste Raamatun jumalallisuudesta siis. No, jaa... hmm...okei.

Argh! Miten tämä nyt tähän meni? Haikailenko oikeasti takaisin yliopistolle vaikka olin aikoinani niin iloinen ja ylpeä kun sieltä pääsin pois? (Niin ja kuvataankohan tämän päivän rikoskirjallisuudessa kuitenkin enemmän islamia kuin kristinuskoa? Menkää joku kuuntelemaan, jooko, ja referoikaa mullekin...)