Nyt-liite on usein vähän reppana, mutta tällä viikolla siinä oli oikeasti luettavaa! Kirjamessujen kunniaksi lehti keskittyi kirjallisuuteen. Joo, osa jutuista oli silti vähän rasittavia, mutta varsinkin Riikka Pulkkisen haastattelu esikoisromaanin kirjoittamisesta oli kyllä ihana. Pulkkinen vaikuttaa niin sympaattiselta, että ei se kirjakaan voi huono olla. Pitäisikin tehdä siitä varaus, kun vaan saan palautettua osan kirjoista takaisin kirjastoon. Se neljänkymmenen lainan katto tulee koko ajan vastaan...

Lehdessä kukitettiin myös ihqin kirjastotäti. Eilamarjatta Vasara puhuukin viisaita:

Me kirjastossa työskentelevät tiedämme, että kirjasto ehkäisee syrjäytymistä. Sitä päättäjät vain eivät taida pitää mahdollisena. Mutta muutaman minuutin jutustelu kirjastotyntekijän kanssa ja lainattu lukeminen pitävät monta ihmistä poissa laitoksesta.

Rakkauteni kirjastoja kohtaan kasvaa vain vuosi vuodelta. Mikä muu paikka on enää sellainen, että sinne voi vaan kävellä sisään, kuka tahansa ja tuntea itsensä tervetulleeksi? Ilmaiseksi saa kaikkea ihanaa ja viisasta ja naurua ja itkua ja seikkailuja ja lohtua, siis mitä vain ikinä tarvitsee. Siis ilmaiseksi! Ja kuka vaan! Ei tarvitse olla menestyväkaunisrikasjohtajatyyppi, jonka elämä on kunnossa, vaan saa olla reppana ja silti on tervetullut. Kirjastossa on lämmintä ja turvallista. Siellä saa istua vaikka tuntitolkulla yksin ja rauhassa ja silti lähellä ihmisiä. Pultsaritkin saa tulla. Hyllyjen välissä voi vaikka nukkua, kunhan ei häiritse muita. En ihan oikeasti tiedä missä muualla tasa-arvo toteutuu yhtä hyvin kuin kirjastoissa. Toimiva kirjastolaitos on kyllä äärimmäisen suuri onnellisuudentuoja elämässäni, on aina ollut. Kun vaan aukioloaikoja ei koko ajan supistettaisi... Kaupat voisivat ihan hyvin olla sunnuntaisin kiinni, jos vaan kirjastot olisivat auki!

Myös Anna-Stiina Nykäsen tämän viikon kolumni oli ihana, niin kuin melkein aina. Olen vähän Anna-Stiina Nykänen-fani kyllä.

Hän sanoi myös ihmetelleensä usein, miten miehet saisivat aikansa kulumaan, jos toista maailmansotaa ei olisi käyty. Toisesta maailmansodasta ilmestyy yhä uusia kirjoja, ja hänenkin miehensä lukee ne kaikki. Kauanko siitä aiheesta voidaan keksiä uutta sanottavaa?"

Pitäisikin ehkä avautua tänne joskus omasta suhteestani sotakirjoihin...

Niin ja sarjakuvapiirtäjänä juuri kehumani Katja Tukiainen! Hienoa!