Dagbladetin kulttuurisivut

 

Aftenpostenin etusivulla otsikko "Kirjailijakomeetta"

 

Saman lehden kulttuurisivujen etusivu

 

Ja lopulta itse artikkeli 

 

Leena kysyi täällä olinko eilen kuuntelemassa Sofi Oksasta Litteraturhusetissa. Tarkoitus oli kyllä mennä, mutta työpäivän jälkeen iski niin kova päänsärky, että katsoin paremmaksi jäädä kotiin. Jos teistä joku siellä oli, niin kertokaa toki millainen tilaisuus oli!

Tänään Oksanen löytyi kuitenkin ainakin kahden Norjan suurimman lehden kulttuurisivuilta. Kummassakaan haastattelussa ei ole mitään erityisen uutta, mutta molemmissa hehkutetaan kirjailijaa oikein olan takaa. Niissä kerrotaan Sofi Oksasen taustasta, kuvaillaan "Puhdistuksen" ("Utrenskning") juonta ja verrataan kirjailijaa rokkitähteen.

Aftenpostenissa kerrotaan, että "Puhdistuksen" tapahtumat liittyvät osin Oksasen omaan historiaan. Oksanen kertoo, että eräs hänen sukulaisistaan oli kirjassakin esiintyvä tyttö, joka vietiin kuulusteluihin ja joka ei enää koskaan tuon kuulusteluissa vietetyn yön jälkeen suostunut puhumaan.

Dagsavisenissa Oksanen sanoo suunnillen näin: "Olen aina kertonut olevani feministi ja kirjoittavani feministisiä kirjoja. Olin todella yllättynyt kun tajusin, että tämä oli muille iso asia. Että ihmiset ärsyyntyivät ja jopa provosoituivat siitä. Ja vieläpä Suomessa, joka laskee itsensä kuuluvan maailman tasa-arvoisimpiin maihin."

Oma otsikkoni on ehkä hiukan yliampuva, mutta melkoisen hyvältä täällä näyttää. Voipi olla, että hyvin pian Norja todellakin on sekaisin Oksasesta. Erityisesti, jos hän nyt vielä voittaa tuon Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnonkin...