Sanon sen taas kerran: Ville Ranta on ihana! Käykääpä nopeasti lukemassa hänen uusin blogimerkintänsä päivältä 27.10.2007 (Nopeasti siksi, että ne häviävät sieltä vähitellen.) Siellä Ranta kirjoittaa:


...tässä ajassa ITSEISARVON käsite on kärsinyt konkurssin, ja on itsellekin vaikea ymmärtää, mitä se tarkoittaa. Siis asia, joka on ITSESSÄÄN TÄRKEÄ, HYVÄ ASIA, josta ei voi mitata ulos mitään HYÖTYÄ ja määritellä sen arvoa ja olemassaolon oikeutusta sen perusteella, mitä siitä saa (rahaa). Kaikki sellaiset asiat ovat vaarassa. Esimerkki: kirja, joka EI aiheuta julkisuuskohua eikä myy erityisen hyvin. Kun suurin palvelus kirjallisuudelle ja sivistyksellekin on tehdä MYYNTIMENESTYS, koska se ”lisää ihmisten lukuharrastusta”. Muut tavat olla hyvä kirja ovat vaarassa.


Niin totta! Ville Rannan blogi on todellakin ihan vain itsessään tärkeä ja hyvä, mutta sen lisäksi olen saanut hänen piirroksistaan ja ajatuksistaan myös selkeästi suoranaista hyötyä, kun olen jälleen hetkeksi muistanut pysähtyä ja hengähtää ja olla inhimillinen ja leppoisa. (Minun mielestäni leppoisuus on itseisarvo.)

Tämä yhteiskunta ja aika ei todellakaan arvosta mitään itsessään arvokasta, vaan nykyisin kaikki lasketaan vain sen perusteella onko siitä jotakin hyötyä ja yleensä siis nimenomaan vain ja ainoastaan rahallista hyötyä. Miten hullua! Ja miten harvoin tilannetta ajatellaan sen pidemmälle ja kysytään, että mitä hyötyä siitä rahasta sitten oikeastaan on? Onko raha meidän aikanamme ainoa itsessään arvokas asia, jonka hyödyllisyyttä on siksi naurettavaa edes kysyä?

Olenpa minäkin vähitellen oppinut puhumaan tätä rahan kieltä. Jos joku joskus vihjaa, että voisin tehdä vähän enemmän ja laiskotella vähemmän niin minäpä sanon, että laiskottelu ja lorvailu lisää eksponentiaalisesti onnellisuuttani ja mielenterveyttäni ja pitää minut siksi pystyssä sekä hyödyllisenä kunnon veronmaksajana. Mutta samalla tuntuu raivostuttavalta selittää kaikkea näin. En minä oikeasti lue, laula, tanssi tai vietä aikaa ystävien kanssa, jotta pysyisin järjissäni vaan ihan vain siksi, että se on niin kivaa! Se on aivan järjettömän ällistyttävän kivaa, vaikka se kaikki onkin aivan ilmaista!

Minä haluan pitää kiinni ajatuksesta, että maailmassa on itsessään tärkeitä asioita. Niitä ovat ainakin nämä:

1. mansikat
2. Maria Gasolina
3. lumi
4. värit
5. kanelin tuoksu
6. pussailu
7. paidat, joissa on raitoja
8. päärynäpuut parvekkeiden alla