Juhani vinkkasi Ville Rannan sarjakuvablogista, joka on kyllä hieno! Suosittelen kaikille! Täytyy myöntää, että tähän asti minulle on tullut Ville Rannan nimestä ensiksi mieleen Muhammed -pilapiirrosjupakka ja siksi koko piirtäjä ei ole pahemmin kiinnostanut. Kohun aikoihin joka toinen tuttu aloitti nimittäin keskustelun tyyliin: "No, mitäs sinä uskontotieteilijänä olet mieltä tästä pilapiirros-jutusta...?" Ja melkein jokaiselle vastasin ettei voisi vähempää kiinnostaa. Nyt kun pöly on laskeutunut sanon ehkä kuitenkin sanan...

Periaatteessa on toki ihan hillittömän mielenkiintoinen kysymys miksi Jumalaa ei saisi kuvata. Tai miksi on syntynyt uskonto, jossa ihmistä ylipäänsä ei saa kuvata? Ja miksi kristityt ovat silti kuvanneet myös Jumalaa, vaikka se Raamatussa selkeästi kielletäänkin? (Ja jos Jeesus on myös täysin jumalallinen niin miksi häntä sitten saakin kuvata?) Millainen voima kuvalle on annettu! Huimaa! Vai olisiko kyse kuitenkin pohjimmiltaan siitä, ettei mitään maallista (Jumalan kuvaa, Kultaista Vasikkaa, rahaa, tavaraa, autoa, kesämökkiä, televisiota) saisi palvoa ja pitää jumalallisena? Että Raamatun ja Koraanin mukaan ihmisen osa on vain kaivata jotakin muuta, jotakin jota ei voi täältä löytää. Vaikka kuinka rakennettaisiin hienoja kirkkoja ja moskeijoita pitäisi uskovaisten muistaa, ettei mikään jumala noista huoneista löydy ja sen hyväksyminen on varmasti hillittömän vaikeaa. Pitää kyllä perhanasti uskoa, jos sitä uskoa ei saa mihinkään kiinnittää, ei kuvaan, ei rakennukseen, ei symbooleihin. Sehän menee ihan buddhalaisuudeksi sellainen. (Monet eri uskontojen askeettiset haarat ovatkin muuten ihan yllättävän samanlaisia keskenään.)

Ja toisaalta sekin on toki mielenkiintoinen kysymys, että jos jotkut ovat päättäneet, että he eivät saa Jumalaa kuvata, niin saavatko he kieltää muitakin kuvaamasta ja jos niin miksi ihmeessä?

Mutta mutta... kun ei se pilapiirroskohu ikinä oikein päässyt tälle asteelle, että oltaisiin oikeasti keskusteltu siitä mitä nämä uskonnolliset käsitykset kertovat kustakin uskonnosta tai meistä ihmisistä ylipäänsä.

Keskustelu meni siihen, että lännessä ajateltiin: "Koska meillä on tämä ihana ja oikeamielinen sananvapaus tarkoittaa se, että meillä on oikeus ja suorastaan velvollisuus pilkata kaikkea ja kaikkia. Mikään ei saa olla pyhää, sillä pyhyyden myöntäminen on nöyristelyä ja mehän ei lännessä saatana nöyristellä."

Ja idässä ajateltiin: "Tätä paskaa on tullut nyt niskaan sen verran kauan, että tätä me ei enää niellä. Tyypithän pilkkaa ehdoin tahdoin! Miten tyhminä ne meitä oikein pitää? Eikö se kaikki poliittinen nöyryyttäminen riitä? Eikö se riitä, että meitä on jo pommitettu ja meidät on kaikki leimattu terroristeiksi? Tarvitseeko vielä pilkata sitä mikä on kaikistä pyhintä ja meille kaikista tärkeintä? Ei me aleta tällaista katselemaan, ei me jakseta nöyritellä enää mekään!"

Ei sellainen keskustelu ole kiinnostavaa. Siis minun mielestäni. Minun mielestäni keskusteltaessa ylipäänsä ei ole kiinnostavaa, että kuka voittaa ja kuka on oikeassa. Kiinnostavaa on päätyä jonkinlaiseen ymmärrykseen, hiukan lähemmäs toista. Mielenkiintoista on pinnistellä, jotta ymmärtäisi miten toisen ajatukset kulkevat, ei keskittyä hampaat irvessä siihen, että toinen varmasti ymmärtäisi ja hyväksyisi minun ajatukseni. Ehkä juuri tämän takia koin aikoinaan niin ahdistavaksi opiskeluajan filosofian laitoksella. Siellä missä älyn piti säkenöidä ja missä olisi ollut mahdollisuus viedä keskustelu suoraan asiaan (kun kaikki periaatteessa kuitenkin jo tiesivät logiikan perusteet ja osasivat argumentoida niin miksi jäädä pyörittelemään sanoja?) siellä keskityttiinkin vain voittamaan joku toinen väittelyssä ja nöyryyttämään muita. Se on vain niin saatanan tylsää ja sitä se oli tämän pilapiirroskohunkin aikoihin. Ville Rannan Muhammed-piirroskin löytyy hänen sivuiltaan kokonaisuudessaan. Se on ihan ok, yhden sarjakuvataiteilijan kuvaus pelosta, mutta ei se kyllä syvälle pääse sekään, joten sinänsä ei kovin innostava. Sen sijaan esim. sivuilta löytyvä kuvaus Rannan elämästä koti-isänä on aika hervoton, suosittelen!