Kuka Ibsen?

Norjan kenties kuuluisin kirjailija Henrik Ibsen (1828-1906), jonka tunnetuimpia näytelmiä ovat mm. ”Nukkekoti”, ”Villisorsa” ja ”Peer Gynt”. 

 

Miksi Ibsen?

Ibsen on kiehtova, viisas ja tarkkanäköinen kirjailija, jonka filosofisissa näytelmissä käsitellään suuria elämänkysymyksiä, hyvin usein ennen kaikkea suuria elämänvalheita. Ibsenin tuotannossa ovat usein keskeisessä roolissa vahvat naiset ja miestä voi kutsua jopa feministiseksi kirjailijaksi. Ibsen on Norjassa kaikkialla, joten tutustumalla miehen tuotantoon oppii paljon myös itse norjalaisuudesta.

 

Miten Ibsen?

Ensi alkuun aion lukea läpi kaikki miehen näytelmät ja runot. Noita näytelmiä myös esitetään säännöllisesti teattereissa ympäri Norjaa, joten yritän päästä teatteriin mahdollisimman usein. Kirjahyllyssäni odottaa yhä tiiliskivimäinen Ibsenin elämäkerta, jonka aion myös lukea. Luettuani näytelmät aion jatkaa haastetta tutustumalla Ibsen-tutkimukseen. Oslon yliopistossa on oma laitos Ibsen-tutkimukselle, joten luettava ei varmastikaan tule loppumaan kesken ja toivottavasti jossain vaiheessa pystyn myös ottamaan osaa joillekin Ibsen-luennoille. Toki yritän tehdä myös pyhiinvaelluksia eri Ibsen-museoihin ympäri Norjaa ja muutenkin harrastaa tätä fanitusta mitä kekseliäimmillä tavoilla. Kaikesta tästä tulen raportoimaan täällä blogissani.