Pakko jatkaa tällä lapsellisella menolla vielä hetki, sillä valitettavasti eilen kuoli eräs norjalaisen lastenkulttuurin tärkeä vaikuttaja, Gustav Lorentzen. Vuosikymmenien ajan hän on tehnyt lastenmusiikkia ja lastenkirjoja, työskennellyt psykologien kanssa sodassa traumatisoituneiden lasten auttamiseksi sekä toiminut Unicefin lähettiläänä. Hänen musiikkinsa on tuttua kaikille norjalaisille lapsille ja duo Knutsen & Ludvigsen on kuin Norjan M.A.Numminen ja Pedro Hietanen. Kappaleet saavat teini-ikäisetkin hihkumaan innosta rock-festivaaleilla.

Gustav Lorentzen on koko uransa ajan puhunut lasten oikeuksien puolesta ja nyt hänen kuoltuaan monet ovat maininneet, että mies olisi voinut helposti luoda menestyksekkään uran myös popmuusikkona, mutta hän päätti keskittyä lapsiin ja lastenkulttuuriin. Sellainen on aina arvostettavaa ja hienoa.

Miehen musiikki on myös itselleni tuttua, sen verran olemme kuunnelleet sitä täällä kotona. Ohessa linkki muutamaan hittiin. Kuten laulujen nimet paljastavat "Dum og deilig" (="Tyhmä ja komea") ja "Ku i tunnelen" (=Lehmä tunnelissa") on valtaosa lauluista absurdeja ja kielellistä leikittelyä. Omassa suosikkilaulussani "Brilleslange" (="Silmälasikäärme") lauletaan "En cobra som ikke så bra gikk til en øyenlege som var sebra" eli kobra, joka ei nähnyt hyvin meni silmälääkärille, joka oli seepra. (norjaksi "se bra" = "nähdä hyvin"). Laulut ovat hyväntuulisia ja höpsöjä ja jäävät helposti soimaan päässä. Miehen lastenkirjoja en ole valitettavasti lukenut, pitäisi varmaan tutustua niihinkin.

 

Dum og deilig

Ku i tunnelen