Valmistuin pari vuotta sitten ja siitä lähtien olen kuullut kuinka aivosoluni päivittäin poksahtelevat käytön puutteesta. Nykyisin on kyllä aikaa lukea romaaneja, mutta samaan aikaan huomaan tyhmistyväni päivä päivältä. Koska työelämä ei ole tähän mennessä häikäissyt kiehtovuudellaan tai muutenkaan imaissut mukaan säkenöivään tulevaisuuteen olenkin päättänyt opiskella vielä hieman lisää.

Ensimmäinen kirja, jonka kimppuun tulisi käydä on Roger M. Keesingin ja Andrew J Strathernin "Cultural Anthropology A Contemporary Perspective". Juu, antropologiaa... Hieman kyllä jo pelottaa. Muistanko vielä miten opiskellaan? Kun kirjoja ei luetakaan vain omaksi huviksi, vaan niistä pitäisi tehdä muistiinpanoja ja kaikkea. Painaa asioita mieleen ja yrittää hahmottaa selkeä ja johdonmukainen kokonaiskuva. Kaduttaa jo nyt... vähän.

Yksi hauskimpia koskaan lukemiani tenttikirjoja oli R. E. Buswellin kirja "The Zen Monastic Experience: Buddhist Practice in Contemporary Korea". Se kuvaa buddhalaisten munkkien elämää Koreassa. Aivan loistavaa meininkiä! Noissa munkkiluostareissa on käytössä kolmen kuukauden jaksoissa kulkeva sykli. Jokainen munkki viettää kolme kuukautta paikoillaan jossakin luostarissa työskennellen ja palvellen tuota luostaria parhaansa mukaan. Tämän jälkeen hän saa seuraavien kolmen kuukauden ajan kierrellä ympäri maata eri luostareissa tapaamassa ystäviään ja hiukan lomailemassa ja minkä tahansa luostarin tulee ottaa hänet vastaan ja pitää hänestä huolta. Tuon kolmen kuukauden lorvailun päätteeksi munkki valitsee missä luostarissa haluaa viettää seuraavat kolme kuukautta pysyen jälleen paikoillaan ja työskennellen kunnes taas kolmen kuukauden päästä on lupa lähteä liikeelle, jos siltä tuntuu.

Sellaista elämää minäkin voisin viettää. Kolmen kuukauden pätkätyöt eivät ollenkaan ärsyttäisi, jos tietäisin, että niitä seuraa säännöllisesti kolme kuukautta vapaa-aikaa ja matkustelua ja sen jälkeen taas turvallinen ja taattu työpaikka.