Täällä Lukupiirissä puhutaan kirjojen lajittelusta. Kirsi Piha kertoo lukeneensa hyvää kirjaa, josta myöhemmin paljastui, että se onkin luokiteltu nuortenkirjaksi. "Kunnes päädyin siihen, että olivat sitten luokitelleen sen väärin." Hmm... Täytyy myöntää, että en pidä tällaisesta ajattelusta ollenkaan. Kyllä nuortenkirja voi aivan hyvin olla rehellisesti nuortenkirja ja silti hyvä. Ei "nuortenkirja" tarkoita automaattisesti samaa kuin huono, naiivi tai helppo. Samalla tavalla on usein vähätelty dekkareita, fantasiaa tai scifiä. "Ei se oikeastaan ollut fantasiakirja vaan ihan 'oikea' kirja." Eli kun jonkun lajityypin kirja on oikein onnistunut ei se saakaan enää edustaa tuota lajityyppiään vaan se ahmaistaan heti 'oikeiden' kirjojen joukkoon. Johtuuko se siitä, että nuortenkirjojen tai vaikkapa fantasian lukeminen sinänsä on muka jotenkin nolottavaa ja tyhmää?

Minulla on suuri rakkaussuhde nuortenkirjoihin! Luin valtavasti jo lapsena, mutta erityisesti nuorena kirjat tarjosivat turvaa, lohtua, innostusta ja kaikkia mahdollisia suuria ja pieniä tunteita. En koskaan suostuisi katsomaan alaspäin nuortenkirjallisuutta, sillä olen saanut siltä niin paljon. Olen tilittänytkin tästä jo aikaisemminkin, täällä.

Hassuinta tilanteessa on se, että suurella osalla aikuisista on selkeä käsitys siitä millainen nuortekirja on ja siitä syystä he noita kirjoja välttelevät ja halveksuvatkin. Kuitenkin, jos kysyt, että kuinka hyvin he nykyistä nuortenkirjallisuutta tuntevat ei valtaosa osaakaan vastata. Kyse on siis vain ja ainoastaan puhtaista ennakkoluuloista, ei siitä, että oikeasti tiedettäisiin millaisia nuortenkirjat ovat. Ja vielä hassumpaa (heko heko) on se, että samat aikuiset ihailevat monia lastenkirjaklassikoita ja lukevat niitä edelleen sujuvasti. Mikä siinä nuoruudessa on niin nolostuttavaa, että nuortenkirjallisuuteen ei millään uskalleta tarttua ennen kuin joku on vakuuttavasti luvannut, että "oikeastaan tää ei edes ole nuortenkirja vaan ennemminkin aikuisten kirja"? En vaan tajuu.

(Jatkuu seuraavassa numerossa: omat suuret nuortenkirja-rakkauteni.)