Joka aamu Isosisko ja Pikkuveli lähtevät ulos avaraan maailmaan. Ei se heidän maailmansa tosin kovin iso ole. Oikeastaan se on aika pieni. Sinne mahtuu yksi iso puu ja yksi pieni puu - ja on siellä vielä omenapuukin.


Ruotsista tulee Astridin lisäksi vielä toinenkin tärkeä lastenkirjailija-Lindgren, nimittäin Barbro. Tässä Barbro Lindgrenin ja Eva Erikssonin kuvakirjassa "Isosisko ja Pikkuveli maailmalla" (suom. Kerttu Manninen) kuvataan kahden pienen lapsen maailmaa, jonka muodotavat kotitalo ja sen kolme naapuria: Töysäntäti, Omenasetä ja Ihmeellinen Iivari. Lasten maailma on pieni, mutta siinä pienessäkin maailmassa mahtuu pitämään hauskaa ja käsittelemään moraalisia kysymyksiä. 

Tarinan Pikkuveli on melkoinen marisija, jota Isosisko yrittää pitää tyytyväisenä. Illalla Pikkuveli ei saa nukuttua, jos ei saa ensin "ihan pikkiriikkistä" karkkia Töysäntädin karamellipurkista. Ja koska täti nukkuu jo, joutuu Isosisko hiipimään tämän asuntoon salaa ja pihistämään purkista kolme karkkia. Pikkuveli lakkaa heti itkemästä ja nukkuu kuin tukki, mutta Isosisko ei saa unta. Saako toisen karkkeja viedä salaa, edes Pikkuveljen vuoksi?

Kirjan tarina ei ole kovinkaan monimutkainen, mutta yhdessä Erikssonin ihanan kuvituksen kanssa, kirjasta jää lämmin ja hyvä mieli. Kaikki on kovin turvallista, aikuisetkin kilttejä ja ymmärtäväisiä ja ongelmat ratkaistavissa.


Keljuinta päivissä on se, että ne päättyvät niin äkkiä. Pimeä laskeutuu maan ylle ties mistä. Äkkiä puut ja talot vain katoavat, samoin lampi ja kultakala, eikä niittyä ja sillä kopsuttelevaa hevostakaan enää näy missään. Viisi tähteä syttyy taivaalle, ja sitten onkin aika mennä nukkumaan.


Mainitsin tämän kirjan jo aikaisemmin täällä, mutta silloin kirjassa oli vielä liikaa tekstiä tyttärelleni. Nykyisin tällaiset kuvakirjat kuitenkin iskevät nelivuotiaaseemme kuin häkä. Sen sijaan Barbro Lindgrenin hauskat tarinat Pekka-possusta alkavat olla jo liian lapsellisia.